top of page

Cele mai recente descoperiri

In 2005, 2008, 2010, la Milos, in Grecia, specialisti – istorici, arheologi, exploratori – s-au intalnit in cadrul unor Conferinte internationale, pentru a relua tema „Atlantidei”, raportata la descoperirile cele mai noi, stabilind si o lista de criterii care ar ajuta la identificarea acestui continent disparut, pe care unii l-au cautat in Marea Mediterana, altii in Marea Egee, in Bermude, in Bolivia, in Antarctica etc.

​

In 2011, dupa cautari care au tinut mai bine de sapte ani, o echipa de cercetare, cu specialisti din mai multe tari, a prezentat, intr-un documentar National Geographic, transmis in Statele Unite ale Americii, ca vestigiile Atlantidei se afla in mlastinile din sudul Spaniei. Ideea de a explora zona respectiva s-a nascut dupa ce fizicianul german Rainer Kuhne a atras atentia asupra caracteristicilor „ciudate” ale regiunii, in niste imagini luate prin satelit. La varsarea fluviului Guadalquivir, in Atlantic, la vest de Gibraltar, asupra mlastinilor, pe fotografii, se zareau niste umbre imense, geometrice, a caror forma parea asemanatoare unui vechi oras disparut. Pentru a se asigura ca nu este vorba de o simpla impresie optica, cercetatorii au folosit un georadar (un dispozitiv electromagnetic, utilizat in topografie) si un spectrometru, pentru a cartografia zona si pentru a detecta urme ale unor constructii. Rezultatul, sustin ei, a constat in descoperirea vestigiilor unui cuptor de mari dimensiuni si ale unui sistem de canalizare.  Richard Freund, un arheolog de la Universitatea Hartfort, care a coordonat cercetarile, a declarat ca este evident ca un cataclism (un tsunami) a distrus vechea cetate, urmele fiind ingropate la 95 de kilometri, in adancul pamantului. Mai spre nord fata de regiunea respectiva, s-au gasit alte vestigii, care ar putea fi dovada ca cei care au scapat catastrofei au ridicat o alta cetate, in care au refacut o parte din valorile lor materiale si spirituale.

 

In februarie 2013, un grup de geologi brazilieni au anuntat ca au descoperit si ei, in adancurile Oceanului Atlantic, la aproximativ 1500 kilometri de Rio de Janeiro, o fasie de blocuri de granit. Existenta unor stanci in adancul apelor oceanului nu ar avea nimic extraordinar, numai ca, spun geologii, granitul este o roca exclusiv continentala si, in acest caz, fasia descoperita ar putea apartine unui continent „inghitit” in momentul separarii Africii de America de Sud, cu peste 100 de milioane de ani in urma. Cercetatorii au tinut sa sublinieze ca sunt „aproape siguri” ca este vorba de dovezi ale existentei Atlantidei, stancile de granit fiind „o bucata” de continent pierduta in ocean si ramasa acolo milioane de ani. Ei au luat esantioane de roca, pentru a le analiza si pentru a-si consolida teoria.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
hya.png
bottom of page