top of page

Abordarea temei in epoca moderna

             În epoca modernă, teoriile despre Atlantida s-au înmulÈ›it. În ultima jumătate a secolului al XIX-lea, s-a propus existenÈ›a unei relaÈ›ii între civilizaÈ›iile aztecă È™i maiașă È™i Atlantida.

În 1882 a apărut Atlantis: the Antediluvian World (Atlantida: Lumea de dinaintea potopului) de Ignatius L. Donnelly, care a stârnit interes în problema Atlantidei. Donnelly a încercat să demonstreze că toate marile civilizaÈ›ii din antichitate aveau la origine civilizaÈ›ia neolitică a Atlantidei.

EvoluÈ›ia È™tiinÈ›ei, în special ideea de deriva continentelor, a redus puternic probabilitatea existenÈ›ei în trecut a unui continent în Atlantic. Au apărut alte ipoteze, în care Atlantida era localizată în America, Caraibe, Europa de Nord, Africa sau chiar Asia.

La mijlocul anilor '50 Charles Hapgood susÈ›ine pentru prima oară "teoria deplasamentului scoarÈ›ei terestre", prefaÈ›ată È™i sprijinită teoretic de însăși Albert Einstein la acea vreme, care demonstrează că la fiecare cca 13000 de ani greutatea calotelor polare distribuite neuniform faÈ›a de axa de rotaÈ›ie a Pământului face ca întreaga litosferă (asezată pe miezul lichid) să se repoziÈ›ioneze în funcÈ›ie de noul centru de greutate, ultima asemenea repoziÈ›ionare petrecându-se cu 13000 de ani în urmă. Aceast ultim "deplasament" ar fi scos Atlantida din zona temperată, aruncând-o în întregime în interiorul arcului polar sudic. Aceasta teorie este sprijinită de mai multe argumente, doar unul dintre acestea fiind descrierea lui Platon despre Atlantida ca fiind o insula de dimensiuni uriaÈ™e, situata în mijlocul oceanului planetar (pe vremea lui Platon numit Atlantic), condiÈ›ie căreia i se supune doar continentul Antarctic, care - din perspectiva "lumea privita de la polul sud" - e intr-adevar înconjurat de un singur ocean, deÈ™i din perspectiva tradiÈ›ională par a fi mai multe.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page